Tuesday, December 2, 2008

ျမန္မာငါးႏွင့္ပုစြန္ ထုိင္း-ျမန္မာနယ္စပ္ကုိိ ခုိးသြင္း

NEJ/ ၂ ဒီဇင္ဘာ ၂၀၀၈

ထိုင္းႏိုင္ငံတြင္ လူႀကိဳက္မ်ားသည့္ ျမန္မာေရခ်ိဳငါးႏွင့္ ပုစြန္မ်ားအား တရက္ျခားႏႈန္းျဖင့္ ပိႆာ (၄၀၀) ခန္႔ မဲေဆာက္သို႔ ျမန္မာကုန္သည္မ်ားက တရားမဝင္နည္းလမ္းျဖင့္ ခုိးသြင္းေရာင္းခ်လ်က္ရွိသည္။

ထိုင္း-ျမန္မာနယ္စပ္ ျမဝတီ-မဲေဆာက္ ကုန္သြယ္မႈလမ္းေၾကာတြင္ ျမန္မာေရထြက္ကုန္မ်ားကို အမ်ားဆုံးတင္ ပို႔ေနေသာ္လည္း အစိုးရႏွင့္နီးစပ္သည့္ ကုမၸဏီႀကီးမ်ားက လက္ဝါးႀကီးအုပ္ကာ တရားဝင္တင္ပို႔ခြင့္ရရွိၾကသျဖင့္ လြန္ခဲ့သည့္ ႏွစ္ေပါင္း (၃၀) ခန္႔က တႏိုင္တပိုင္ ထိုင္းဘက္သို႔ ျမန္မာေရခ်ိဳ ငါးႏွင့္ပုစြန္ တင္သြင္းသူမ်ားမွာ စီးပြားေရး ေစ်းကြက္ ေပ်ာက္ခဲ့ရသျဖင့္ ယခုကဲ့သို႔ ထိုင္း-ျမန္မာ အာဏာပိုင္မ်ားႏွင့္ နားလည္မႈယူကာ မဲေဆာက္ သို႔ ငါး၊ ပုစြန္မ်ား တရားမဝင္နည္းလမ္းျဖင့္ ေရာင္းဝယ္မႈျပဳၾကရျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာ ငါး၊ ပုစြန္ ကုန္သည္ တဦးက ေခတ္ၿပိဳင္သို႔ေျပာသည္။

၎က “က်ေနာ္တို႔ မဲေဆာက္ကို ေရခ်ိဳ ငါး၊ ပုစြန္တင္ပို႔တာ ႏွစ္ေပါင္း (၃၀) ေက်ာ္ပါၿပီ။ လက္ရွိကားတန္း
တရက္ျခား တေန႔ကို ပိႆာ (၄၀၀) ေလာက္ ပုံမွန္ပို႔ရပါတယ္။ ဒီလို ငါး၊ ပုစြန္ သယ္တာကလည္း ဗမာဘက္က လူေတြနဲ႔ ထိုင္းဘက္ကလူေတြကို ေပးကမ္းၿပီးမွ သယ္ရတာပါ။ မဲေဆာက္နဲ႔နီးတဲ့ ခ်င္းမိုင္၊ နေခါစဝမ္၊ ဆူေခၚထိုင္း အဲဒီခ႐ိုင္ၿမိဳ႕ႀကီးေတြက ထိုင္းေတြ အမ်ားဆုံး လာဝယ္ၾကတယ္။ သူတို႔စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာဆိုရင္ ျမန္မာ ေရခ်ိဳ ငါး၊ ပုစြန္နဲ႔ ခ်က္တဲ့ ထုိင္းအစားအစာေတြကို ႏိုင္ငံျခားသားေတြေရာ၊ ထုိင္းေတြေရာ ႏွစ္သက္ၾက တဲ့အတြက္ ဒီေန႔အထိ က်ေနာ္တို႔ ေစ်းကြက္ရေနတာပါ။ သားငါး တင္ပို႔မႈကို ျမန္မာကုမၸဏီႀကီးေတြက ထိုင္းကို တန္နဲ႔ခ်ီၿပီး တင္ပို႔တာရွိေပမယ့္ က်ေနာ္တို႔လို အရင္းႏွီးနည္းတဲ့လူေတြကေတာ့ တႏိုင္တပိုင္ ေရာင္းဝယ္ ၾကရတာပါ” ဟု ေျပာသည္။

တရက္ျခား ဝင္ေရာက္လာသည့္ ပိသာ (၄၀၀) ခန္႔ရွိသည့္ ျမန္မာေရခ်ိဳ ငါး၊ ပုစြန္မ်ားကို မဲေဆာက္ေစ်းႀကီးႏွင့္ ပြဲ႐ုံအခ်ိဳ႕ကို ဗဟိုျပဳ၍ ေရာင္းခ်ၾကျခင္းျဖစ္သည္။ စားေသာက္ဆိုင္အတြက္သုံးရန္ ခ်င္းမိုင္ၿမိဳ႕မွ ငါးႏွင့္ပုစြန္ လာဝယ္သူတဦးကလည္း “က်ေနာ္တို႔ဆိုင္အတြက္ အဓိက ပုစြန္ကို လာၿပီးဝယ္တာျဖစ္တယ္။ တပတ္ကို တေခါက္ မဲေဆာက္ကို ေရာက္တယ္။ အနည္းဆုံး ပုစြန္နဲ႔ငါးမ်ိဳးစုံ ကီလို (၃၀၀)ေလာက္ေတာ့ ဝယ္ျဖစ္ပါတယ္။ ထိုင္းအစားအစာထဲမွာ ႏိုင္ငံျခားသားေတြ ႀကိဳက္တာက တုန္႔ယမ္းကုလို႔ေခၚတဲ့ ထိုင္းပုစြန္ဟင္းခ်ဳိကို စားသုံးသူ ေတြက ဗမာျပည္ကလာတဲ့ သဘာဝေရခ်ိဳ ပုစြန္နဲ႔ခ်က္တာကိုမွ ခံတြင္းေတြ႔ၾကေတာ့ ဗမာ ပုစြန္ကိုပဲ မွာစားၾကတယ္။ ငါးလည္း ဒီလိုပါပဲ။ ငါးျမင္း၊ ငါးေခါင္းပြ၊ ငါးေႃမြထိုး၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးဖယ္ ဒီငါးေတြကိုလည္း ႏိုင္ငံျခားသားနဲ႔ ထိုင္းေတြ ႀကိဳက္ၾကတယ္။ က်ေနာ္တို႔ထိုင္းမွာက ေရခ်ိဳငါးရယ္လို႔ မရွိသေလာက္ျဖစ္သြားၿပီ။ ျမန္မာပုစြန္နဲ႔ခ်က္တဲ့ ဟင္းလ်ာက ႀကိဳက္တဲ့သူမ်ားတယ္၊ ေစ်းလည္း ပိုႀကီးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီထိ လာဝယ္ရတာျဖစ္တယ္” ဟု ေျပာသည္။

မဲေဆာက္မွတဆင့္ ထိုင္းသို႔တင္ပို႔သည့္ ငါး၊ ပုစြန္မ်ားမွာ ကရင္ျပည္နယ္ ဘားအံေဒသအတြင္းရွိ ဒုံသမိျမစ္၊ ဂ်ိဳင္းျမစ္၊ ေဒါလန္းျမစ္ႏွင့္ အျခားျမစ္ေခ်ာင္းအင္းအိုင္မ်ားမွ ထြက္ရွိသည့္ ငါးႏွင့္ပုစြန္မ်ားျဖစ္သည္။

ကရင္ျပည္နယ္ ဘားအံေဒသတေၾကာမွ ထြက္သည့္ငါးႏွင့္ ပုစြန္မ်ားကို ထိုင္းႏိုင္ငံ မဲေဆာက္သို႔ တင္ပို႔ၾကေသာ္လည္း နယ္စပ္ၿမိဳ႕ျဖစ္ေသာ ျမဝတီေဒသအတြင္းမွ လူမ်ားမွာ ျမဝတီၿမိဳ႕ ဘုရင့္ေနာင္ေစ်းႀကီးတြင္ ေရာင္းခ်သည့္ ထိုင္းႏိုင္ငံဘက္မွ တင္သြင္းေသာ ေမြးျမဴေရးငါးကိုသာ စားသုံးၾကရသည္။

ျမဝတီၿမိဳ႕မွ အိမ္ရွင္မတဦးက “ထိုင္းေမြးျမဴေရးငါးေတြက ေပါ့ပ်က္ပ်က္ အရသာဆိုေပမယ့္ ေစ်းခ်ိဳတဲ့ဒီငါး ေတြကိုပဲ တနယ္လုံးစားၾကရတယ္။ ျမန္မာေတြ ျမန္မာငါး စားႏိုင္တဲ့ေခတ္က မရွိေတာ့ဘူး။ ရွိတဲ့ငါးေတြကိုလည္း ႏိုင္ငံျခားပို႔ဖို႔ ကုမၸဏီေတြက ေစ်းေကာင္းေပးၿပီး လိုက္ဝယ္ေတာ့ ေတာ္႐ုံလူစားႏိုင္ဖို႔ အခြင့္အေရးနည္းသြားၿပီ။ ဝန္ထမ္းေတြဆို ပိုဆိုးတာေပါ့။ က်မတို႔လည္း ဘယ္ဘဝက ဝဋ္ေႂကြးေတြလည္း မသိေတာ့ဘူး”ဟု ေျပာသည္။

မဲေဆာက္ေစ်းမွ ျမန္မာငါး၊ ပုစြန္ ေရာင္းသူတဦးက “က်မတို႔ ေရာင္းတဲ့ ငါး၊ ပုစြန္ကို ထိုင္းေတြပဲ အဓိကဝယ္ စားၾကတယ္။ မဲေဆာက္မွာေရာက္တဲ့ ျမန္မာေတြ ဝယ္မစားႏိုင္သေလာက္ပဲ။ ပုစြန္ထုပ္ဆိုရင္ အနည္းဆုံး တကီလို ဘတ္ (၂၅၀) ရွိတယ္။ ငါးဘတ္ (၁၀၀) ေစ်း၊ ငါးျမင္း (၇၀)၊ ငါးသေလာက္ (၇၀)၊ ငါးေႃမြထိုး (၈၀)၊ ျမန္မာအလုပ္သမားေတြကို အားကိုးၿပီး ေရာင္းလို႔ကေတာ့(၂) ရက္နဲ႔ အရင္းျပဳတ္မယ္။ က်မတို႔ မဲေဆာက္မွာ ငါးေရာင္းတာ ရဲကိုလည္း လစဥ္ေၾကးေပးရတယ္။ ျမဴနီစပယ္ခလည္း ေပးရတယ္။ မေပးလို႔ကေတာ့ ငါးလာသိမ္းတဲ့ လူနဲ႔ ပုစြန္လာသိမ္းတဲ့လူနဲ႔ ရဲစခန္းေရာက္၊ ဘာေရာက္နဲ႔ ျပႆနာေတြက အမ်ားႀကီးပဲ။ အျမတ္ကေတာ့ သင့္႐ုံပဲ ရတာပါ” ဟု ေျပာသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရခ်ိဳငါး ေမြးျမဴသည့္ ဧရိယာမွာ ဧက (၂) သိန္းေက်ာ္ရွိၿပီး ျပည္ပ ေလးႏိုင္ငံသို႔ ေရခ်ိဳငါးမ်ား တင္ပို႔မႈထဲတြင္ ထိုင္းႏိုင္ငံပါဝင္ၿပီး ျမဝတီကုန္သြယ္မႈ လမ္းေၾကာင္းမွတဆင့္ တင္ပို႔ျခင္းျဖစ္သည္။

0 comments: